Een goed overhoorprogramma is belangrijk

door Webmaster


Geplaatst op 2018-01-16 22:48:51


Woordjes overhoren

Woordjes overhoren zal in elke goed opleiding terugkomen. Als kind leer je op die manier je woordenschat te vergroten en ben je beter voorbereid op wat er in de wereld op je wacht. Als ouder wil je dus ook graag helpen bij het woordjes leren. Toch is het misschien tegenwoordig handiger om het leren van woordjes online te doen. Er is altijd wel een goed overhoorprogramma te vinden wat hierbij kan helpen. Zo is het gemakkelijk mogelijk om selecties van woorden te maken die uit het hoofd geleerd moeten worden door het kind. Dit kan heel erg handig zijn als hulpmiddel.

Op de basisschool

Toetsen die draaien om woordjes overhoren worden al op de basisschool afgenomen. Vooral in het Nederlands en het Engels begint het woordjes leren al vroege. Je kunt je dit waarschijnlijk zelf ook nog wel herinneren. De lijstjes met woordjes die je moest leren die soms niet echt veel met elkaar gemeen hadden. Dit was natuurlijk deels opzet omdat je zo minder gebruik kon maken van ezelsbruggetjes. Toch is het handig om manieren te hebben waardoor het onthouden beter lukt. Dit is dan ook de reden waarom een overhoorprogramma goed kan werken. Het helpt bij het onthouden van de woordenlijsten.

Verder leren

Wanneer een kind verder in het onderwijssysteem komt, zal het woordjes overhoren nog altijd een belangrijke rol blijven spelen. Bedenk je maar eens hoeveel talen er al op de middelbare school worden onderwezen. Naast Nederlands en Engels komen daar al Frans en Duits bij. Daarnaast worden al jaren Spaans, Italiaans, Russisch, Grieks en Latijn aangeboden en is tegenwoordig soms zelfs Chinees mogelijk. Het woordjes leren zal dus nog een hele lange tijd een rol blijven spelen. Dit is immers de basis van het leren van elke taal, zowel de eigen taal als allerlei vreemde talen.

Zo uitgebreid als mogelijk

Bij woordjes overhoren is het belangrijk dat het overhoorprogramma zo uitgebreid als mogelijk is. Dit hangt immers samen met de manier van toetsing. Soms worden woordjes rechtstreeks gevraagd om gespeld te worden, maar soms moet de betekenis juist worden uitgelegd. En soms moet juist het goede woord bij een betekenis worden gegeven. Dit betekent dus ook dat het woordjes leren moet worden gedaan op een manier die ervoor zorgt dat al deze mogelijke vormen aangeleerd kunnen worden. Hoe uitgebreider het programma is, hoe beter dit is voor het eindresultaat. Daar gaat het uiteindelijk natuurlijk ook om.

Leren van je fouten

Tot slot is een overhoorprogramma waarmee woordjes overhoren makkelijk wordt ook goed als generale repetitie. Wanneer toetsen gedaan kunnen worden, dan kunnen fouten worden gemaakt die niet hele grote consequenties hoeven te hebben. Daardoor kan je dus leren van je fouten en wanneer de echte toets dan plaatsvindt wel de juiste antwoorden geven. Het is dan ook belangrijk dat er een mogelijkheid is om te leren van fouten. Daarmee kunnen vaak de beste resultaten worden geboekt. Dit geldt zeker ook op het vlak van woordjes leren. Daar kan je flinke winst boeken door op de juiste manier te werken.


Discussie